30-12-2020  ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΜΙΑ ΑΦΉΓΗΣΗ ΣΚΈΨΕΩΝ

Ήταν απόψε μια πολύ σκοτεινή νύχτα

01

Ήταν ένα βράδυ με πολύ κρύο και όσο πήγαινε άλλαζε άσχημα ο καιρός.

Όμως χρόνια είχε να κάνει τόση κακοκαιρία στην φύση. Τρία  ολόκληρα μερόνυχτα έβρεχε  ασταμάτητα και τώρα έπιασε ένας τρομερός άνεμος να φυσάει και να τα στεγνώνει όλα.    Ο παγερός αγέρας κατεβαίνει από τα βουνά τριγύρω σφυρίζοντας άγρια.    Και όταν φτάνει κάτω στην πεδιάδα εκεί που οι τσομπάνηδες έχουν τα πρόβατα κατεβάσει από τα ψηλά κάτω στα μαντριά παγώνει όλους ανθρώπους και ζώα.

Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι κάθονται εκεί με τα ζώα τους έχοντας ανάμενες φωτιές μέσα σε καλύβες και τα φυλάγουν τα ζώα τους από τα αγρίμια που κατεβαίνουν πεινασμένα κι αυτά.

 Σε λίγο άρχισε να χιονίζει και να το στροβιλίζει το χιόνι τούφες- τούφες παντού. 

Όλη η φύση ταράζεται από την ξαφνική χιονοθύελλα που από το πρωί μαρτυρούσε ότι κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Όλα τα πουλιά της ημέρας φοβισμένα κρύφτηκαν στις ζεστές  τους φωλιές και τα ζώα του δασούς έτρεξαν στις σπηλιές τους ή στις φωλιές που έχουν στην γη

 στριμώχθηκαν να ζεσταίνει το ένα το άλλο. Τα σκιουράκια αγκαλιασμένα έμειναν στην φωλιά του δέντρου που έχουν, να ζεσταθούν.   

Μια κουκουβάγια που είναι στριμωγμένη στην φωλιά της στο δέντρο ανοιγοκλείνει τα μάτια της που φωσφορίζουν μέσα στο σκοτάδι και παρακολουθεί πέρα τον δρόμο τον ορεινό που κατεβαίνει ένα  γαϊδουράκι έχοντας επάνω του μία  γυναίκα και ένας άντρας το κρατά από το σχοινί του λαιμού του και το καθοδηγεί προς το χωριό.  Που  να καταλάβει το μυαλό ενός πουλιού αυτό το θαυμαστώ που συμβαίνει αυτήν την βραδιά. 

Κι όμως σε λίγο όλα σταματούν καθαρίζει ο ουρανός.

Απόψε είναι  μια πολύ σκοτεινή νύχτα όλα τα αστέρια στον Ουρανό άστραψαν και το χιόνι που στοιβάχτηκε λάμπει και την φωτίζει. Το ζευγάρι πια φτάνει στο χωριό  αλλά κανένας δεν το υποδέχθηκε. Κανένα σπίτι δεν άνοιξε την πόρτα του να το φιλοξενήσει. 

 Πήγαν στο πανδοχείο της πόλης και δεν υπήρχε χώρος παρά μόνο δίπλα στον στάβλο να βρουν  ζεστασιά από των ζώων τα χνώτα μια τέτοια κρύα νύχτα.

Η νύχτα αυτή ήταν μια νύχτα παράξενη μια νύχτα ελπιδοφόρα αν και σκοτεινή. Μα η σκοτεινιά και η κακοκαιρία υπήρχε από την ώρα που ο άνθρωπος χώρισε τον δρόμο του από τον πλάστη του. Η ζωή του ήταν πάντα σκοτάδι και δύσκολη σαν την κακοκαιρία  την αποψινή.

Κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει ούτε μπορούσε να το διανοηθεί ότι απόψε τέλος παίρνει η κακοκαιρία και η σκοτεινή βραδιά..

(Αυτός που έφτιαξε το σύμπαν και ήταν αυτός που τα δημιούργησε με σοφία από απόψε ενσαρκωνόταν ο  άσαρκος Λόγος και ερχόταν στον κόσμο να δώσει ελευθερία να δώσει απαλλαγή από τα αμαρτήματα αυτού του σάπιου κόσμου και να τα φορτωθεί, τα δικά μας σφάλματα. Με την γέννηση του ο ουρανός άνοιξε πια για τον άνθρωπο ο Κύριος των πάντων ήρθε να τον ενώσει με ένα σταυρό που έγινε η σκάλα να ανεβούμε

Αυτός που κρατά τα κλειδιά της ζωής και του θανάτου ενσαρκώθηκε για να μας δώσει ζωή, να ανοίξει την πύλη που φυλαγόταν με ρομφαία αγγέλου και να περάσουμε μέσα. Αυτός  γίνεται πια εγγυητής η αλλιώς Μεσσίας μεσίτης.

Τιμόθεος Α' 2

4 ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, και νάρθουν στην επίγνωση της αλήθειας.

5 Επειδή, ένας Θεός υπάρχει, ένας είναι και ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ο άνθρωπος Ιησούς Χριστός,

6 ο οποίος έδωσε τον εαυτό του αντίλυτρο για χάρη όλων, μια μαρτυρία που έγινε σε ορισμένους καιρούς,

7 στο οποίο εγώ τάχθηκα κήρυκας και απόστολος, (αλήθεια λέω εν Χριστώ, δεν ψεύδομαι), δάσκαλος των εθνών στην πίστη και στην αλήθεια.

Αυτός που θεμελίωσε την γη Αυτός πήρε και την ευθύνη να μας γυρίσει πίσω από τους δρόμους που ακολουθούμε τους κακοκαιρισμενους.

Ψαλμοί 8:

3 Όταν θεωρώ τους ουρανούς σου, το έργον των δακτύλων σου, την σελήνη και τους αστέρας, τα οποία συ θεμελίωσες). 

Μέσα στην νύχτα την κρύα ακούστηκαν ξαφνικά φωνές μωρού  που γεννήθηκε μέσα στον στάβλο και σε κάποια ώρα ήρθαν κάποιοι βοσκοί φέρνοντας δώρα αρνιά στο μωρό, (αυτό είχαν και αυτό ήταν και σύμβολο ) και όπως μετά είπαν ότι τους φανερώθηκαν άγγελοι.   –είδαμε μια σκάλα να κατεβαίνει από τον ουρανό και άγγελοι   έψαλλαν ύμνους δοξάζοντας τον Θεό.  -και ένας άγγελος ήρθε και μας είπε να μην φοβούμαστε απόψε γεννιέται  ο σωτήρας του κόσμου ο γιος του Θεού.- Να  πάτε να τον προσκυνήσετε βρίσκεται στον στάβλο του χωριού μέσα σε ένα παχνί

Λουκάς 2:

8 Στην ίδια εκείνη περιοχή υπήρχαν και μερικοί βοσκοί που  διανυκτέρευαν στην ύπαιθρο και φύλαγαν βάρδιες στο κοπάδι τους.

9 Και να!  Παρουσιάστηκε ξαφνικά σ' αυτούς ένας άγγελος Κυρίου και δόξα Κυρίου έλαμψε ολόγυρά τους και κυριεύτηκαν από μεγάλο φόβο.

10 Μα ο άγγελος τους είπε: «Μη φοβάστε, γιατί σας φέρνω τώρα το καλό άγγελμα μεγάλης χαράς για όλο το λαό: 

11 Ότι σήμερα γεννήθηκε στην πόλη του Δαβίδ Σωτήρας για σας,   που είναι ο Χριστός, ο Κύριος. 

12 Και το σημάδι αναγνώρισής του για σας είναι τούτο: Θα βρείτε ένα σπαργανωμένο βρέφος, ξαπλωμένο μέσα σε μια φάτνη». 

13 Ξαφνικά τότε, ο άγγελος πλαισιώθηκε από πλήθος αγγελικής στρατιάς, που υμνούσαν το Θεό κι έλεγαν: 

 14 »Δόξα στον Ύψιστο Θεό και στη γη ειρήνη, εκδήλωση εύνοιας στους ανθρώπους»!

  Και στα βάθη της Ανατολής κάποιοι σοφοί άνθρωποι που ασχολούνταν με την σοφία του κόσμου με την

  σοφία το να παρακολουθούν τον ουρανό και τις διαδρομές των  αστεριών. Και να ξαφνικά εμφανίστηκε στον ουρανό ένα αστέρι και τους έκανε μεγάλη εντύπωση η λάμψη του και η πορεία του μέσα στα άλλα αστέρια. Όμως ένιωσαν ότι προχωρούσε σαν να ήθελε να τους οδηγήσει κάπου και έτσι αποφάσισαν να το ακολουθήσουν.

Αφού πρώτα άνοιξαν τα βιβλία τους έψαξαν είδαν τους προφήτες τι μπορεί να έλεγαν για πράγματα θεϊκά. 

Ησαΐας 7:

14 Γι' αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι• Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ.

 Μιχαΐας 5:

2 Κι εσύ, Βηθλεέμ Εφραθά, η μικρή, ώστε να είσαι ανάμεσα στις χιλιάδες τού Ιούδα, από σένα θα εξέλθει σε μένα ένας άνδρας για να είναι ηγούμενος στον Ισραήλ• που οι έξοδοί του είναι εξαρχής, από ημέρες αιώνα.

................... 

Ματθαίος 2

Ήταν άνθρωποι αληθινά σοφοί και γνώριζαν ότι το αστέρι το λαμπρό στον ουρανό σημαίνει γέννηση ενός βασιλιά και θέλησαν να το  εξακολουθήσουν να τους πάει στον βασιλιά. Κι  έτσι πήραν δώρα βασιλικά και ξεκίνησαν να τον προσκυνήσουν.

1 ΚΑΙ όταν ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, κατά τις ημέρες τού βασιλιά Ηρώδη, ξάφνου, ήρθαν στα Ιεροσόλυμα μερικοί μάγοι από ανατολάς, λέγοντας:

2 Πού είναι αυτός που γεννήθηκε, ο βασιλιάς των Ιουδαίων;  Επειδή, είδαμε το αστέρι του στην ανατολή, και ήρθαμε για να τον προσκυνήσουμε.

3 Και καθώς ο βασιλιάς Ηρώδης το άκουσε, ταράχτηκε, και μαζί του ολόκληρη η Ιερουσαλήμ, 

4 και αφού συγκέντρωσε όλους τούς αρχιερείς και τους γραμματείς τού λαού, ρωτούσε να μάθει απ' αυτούς, πού γεννιέται ο Χριστός. 

5 Και εκείνοι τού είπαν: Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας• επειδή, έτσι είναι γραμμένο διαμέσου τού

Ματθαίος 2:

προφήτη: Μιχαΐας 5: 6 «Και εσύ Βηθλεέμ, γη τού Ιούδα, δεν είσαι καθόλου ελάχιστη ανάμεσα στους ηγεμόνες τού Ιούδα• επειδή, από σένα θα βγει ένας ηγέτης, που θα ποιμάνει τον λαό μου τον Ισραήλ».

7 Τότε, ο Ηρώδης, αφού κάλεσε κρυφά τούς μάγους, εξακρίβωσε απ' αυτούς τον καιρό που φάνηκε το αστέρι• 

8 και καθώς τους έστειλε στη Βηθλεέμ, είπε: Αφού πάτε, εξετάστε ακριβώς για το παιδί• και όταν το  βρείτε, αναγγείλατε το και σε μένα, για νάθρω και εγώ να το προσκυνήσω. 

9 Και εκείνοι, αφού άκουσαν τον βασιλιά, αναχώρησαν,   και ξάφνου, το αστέρι, που είχαν δει στην ανατολή, προπορευόταν απ' αυτούς, μέχρις ότου, φτάνοντας, στάθηκε επάνω εκεί όπου ήταν το παιδί.

10 Και καθώς είδαν το αστέρι, χάρηκαν με χαρά υπερβολικά μεγάλη. 

11 Και όταν ήρθαν στο σπίτι, είδαν το παιδί μαζί με τη Μαρία, τη μητέρα του,  και πέφτοντας κάτω το προσκύνησαν, και ανοίγοντας τους θησαυρούς τους, του πρόσφεραν δώρα, χρυσάφι και λιβάνι και σμύρνα. 

12 Και επειδή τους αποκαλύφθηκε από τον Θεό σε όνειρο να μη επιστρέψουν στον Ηρώδη, αναχώρησαν στη χώρα τους από άλλον δρόμο. 

Ματθαίος 2:

2 Πού είναι αυτός που γεννήθηκε, ο βασιλιάς των Ιουδαίων; Επειδή, είδαμε το αστέρι του στην ανατολή, και ήρθαμε για να τον προσκυνήσουμε.

 Ματθαίος 2:

7 Τότε, ο Ηρώδης, αφού κάλεσε κρυφά τούς μάγους, εξακρίβωσε απ' αυτούς τον καιρό που φάνηκε το αστέρι•

Ματθαίος 2:

9 Και εκείνοι, αφού άκουσαν τον βασιλιά, αναχώρησαν,   και ξάφνου, το αστέρι, που είχαν δει στην ανατολή, προπορευόταν απ' αυτούς, μέχρις ότου, φτάνοντας, στάθηκε επάνω εκεί όπου ήταν το παιδί.

 Ματθαίος 2:

10 Και καθώς είδαν το αστέρι, χάρηκαν με χαρά υπερβολικά μεγάλη. 

11 Και όταν ήρθαν στο σπίτι, είδαν το παιδί μαζί με τη Μαρία, τη μητέρα του, και πέφτοντας κάτω το προσκύνησαν, και ανοίγοντας τους θησαυρούς τους, του πρόσφεραν δώρα, χρυσάφι και λιβάνι και σμύρνα.

................................... 

1/. Ήρθες στον μια νύχτα Από αγάπη πολλή  Ω, Λυτρωτή και Σωτήρα του σύμπαντος ποιητή

………………..

Επωδός

 01/. Από τον θρόνο σου τον φωτεινό Ήρθες σε τόπο πολύ ταπεινό Απ΄ τα σκοτάδια να σώσεις Τον κάθε αμαρτωλό

………………….

02/. Μες στις καρδιές τις θλιμμένες Έδωσες συ τη χαρά Όταν ύψωσαν σε Σένα Το βλέμμα τους ταπεινά

………………….

3/. Τώρα αιώνια ειρήνη Έχουμε μες στην ψυχή

Και προχωρούμε με θάρρος μαζί σου μες στη ζωή. 










……………….

Ψαλμοί 8:3 Όταν θεωρώ τους ουρανούς σου, το έργον των δακτύλων σου, την σελήνη και τους αστέρας, τα οποία συ θεμελίωσες.